Co to opłatek i dlaczego się nim łamiemy

Chyba każdy z nas zna bardzo dobrze smak cienkiego, białego chlebka, którym się dzielimy podczas wigilijnej kolacji. Opłatki od wielu wieków stały się właśnie symbolem świątecznych życzeń, nie tylko w kraju, w którym żyjemy, ale też i wielu sąsiednich. Sam chleb ma w religii chrześcijańskiej bardzo duże znaczenie, oznacza bowiem pojednanie, przebaczenie i chęć wspólnego bycia.

Przed laty opłatki na święta były wypiekane wyłącznie przy klasztorach i kościołach, obecnie opłatki na święta jest wykonywana przez wyspecjalizowanych producentów. Największe jej natężenie przypada na okres od września do grudnia, ponieważ to przede wszystkim na wigilię w każdym domu opłatki się pojawiają.

Wykonuje się je jedynie z dwóch składników, to znaczy wody i mąki. Po ich dokładnym wymieszaniu powstałą masę wytłacza się na cienkie płaty, a później wypala w piecu i tnie na niewielkie kawałki. Niejednokrotnie w czasie prasowania stosuje się specjalne matryce, jakie wytłaczają świeckie i religijne motywy.


+Tekst Sponsorowany+